Epic Games intensifierar rättsstriden mot utvecklare av Fortnite-fuskprogram

Epic Games har trappat upp sin kampanj mot fusk i Fortnite genom att väcka en ny talan mot en person som anklagas för att ha skapat och distribuerat fuskprogram för det populära battle royale-spelet. Företaget offentliggjorde denna rättsliga åtgärd på sitt officiella Twitter-konto och bekräftade sitt åtagande att upprätthålla en rättvis spelmiljö.
”Vi har väckt en ny talan mot en person som utvecklat och sålt fuskprogramvara som hjälpt spelare att se genom väggar och sikta automatiskt. Vi kommer också att gå efter personer som hjälpt till att sälja denna programvara. Att skapa och sälja programvara som hjälper andra att fuska är mot reglerna och vi kommer att fortsätta kämpa för att hålla det borta från Fortnite”, uppger Epic Games.
Detaljer om stämningen
Stämningsansökan lämnades in till den amerikanska distriktsdomstolen för östra distriktet i North Carolina, där Epic Games har sitt säte. Företaget hävdar att Ediz Atas, känd online som Sincey Cheats och Vanta Chearts, har utvecklat och sålt fuskprogram för Fortnite sedan åtminstone januari 2023. Dessa fuskprogram ska ha gjort det möjligt för spelare att få orättvisa fördelar, såsom wallhacks och funktioner för automatisk sikte.
Epic hävdar vidare att Atas, efter att Epic begärt att YouTube skulle ta bort videor som marknadsförde fusken, svarade genom att utge sig för att vara en anställd hos Epic Games. Enligt stämningsansökan skickade Atas flera e-postmeddelanden till YouTubes upphovsrättsteam med falska Epic-e-postadresser och begärde felaktigt att upphovsrättsintrångsanspråken skulle dras tillbaka.
Sedan 2022 säger Epic att man har stängt av tiotusentals Fortnite-konton för användning av fusk kopplade till Sincey Cheats, däribland över 15 000 konton baserade i USA.
Skadeståndskrav och åtgärder mot distributörer
Förutom Atas kräver stämningsansökan skadestånd från fem namngivna personer som anklagas för att ha distribuerat fusksoftwaren via plattformar som Discord och Telegram. Det specifika skadeståndsbelopp som Epic kräver har inte offentliggjorts.
Ett mönster av aggressiva rättsliga åtgärder
Epic Games har fått rykte om sig att aggressivt driva rättsliga åtgärder mot Fortnite-fuskare. År 2022 vann företaget en rättegång i Australien mot en fuskutvecklare, och skadeståndet donerades till välgörenhet. Epic har också vidtagit rättsliga åtgärder mot spelare som använt fusk i stora turneringar och krävt att de återlämnar prispengar och offentliggör en ursäkt.
Branschomfattande tillslag mot fusk
Epic är inte ensamt i sin kamp mot fusk. Andra stora spelutgivare har också vidtagit rättsliga åtgärder: Activision vann nyligen en dom på 11,3 miljoner pund mot en fuskmakare till Call of Duty, medan Bungie vann en rättegång på 4,4 miljoner dollar mot en säljare av fusk till Destiny.
Epic:s senaste stämning belyser de ledande spelbolagens fortsatta ansträngningar för att skydda integriteten i sina spel och säkerställa lika villkor för alla spelare.