FortniteFortnite Nyheter

Fortnite återvänder till europeiska iOS-enheter genom Epic Games

I en överraskande vändning har Apple meddelat att de kommer att återinföra Epic Games utvecklarkonto, Epic Sweden AB, vilket gör det möjligt för företaget att publicera appar i Europa igen.

Detta beslut kommer efter att Apple avslutade kontot i onsdags efter Epics trots mot App Store-policyer.

Förra månaden avslöjade Epic att de hade för avsikt att ta tillbaka Fortnite och Epic Games Store på grund av Europas nyligen implementerade Digital Markets Act (DMA).

Efter samtal med Epic har de åtagit sig att följa reglerna, inklusive våra DMA-policyer. Som ett resultat har Epic Sweden AB fått tillåtelse att underteckna utvecklaravtalet på nytt och accepterats i Apple Developer Program

Apples talesperson (i ett uttalande via e-post)

DMA ger Apple mandat att för första gången tillåta appbutiker från tredje part, vilket möjliggör konkurrens på marknaden.

En lycklig vändning i händelseförloppet

Förra veckan blev Epic av med sitt europeiska utvecklarkonto mitt i den pågående granskningen och kontroversen kring Apples konkurrensbegränsande metoder.

Detta kom som ett svar på att Epics VD Tim Sweeney offentligt kritiserade Apple för deras ”bittra gnäll” efter att ha fått böter på 1,84 miljarder euro från Europeiska kommissionen.

Under en längre tid har Apple och Epic varit inblandade i en bitter konflikt om Apples strikta kontroll över in-app-betalningar och Epics motstånd mot utvecklaravgifterna på 30%.

Sweeney har konsekvent uttryckt sin oro över dessa avgifter och har förespråkat en öppen marknadsplats.

Epic har uppdaterat sitt blogginlägg om tvisten med: ”Detta sänder en stark signal till utvecklare att Europeiska kommissionen kommer att agera snabbt för att genomdriva Digital Markets Act och hålla gatekeepers ansvariga. Vi går vidare som planerat med att lansera Epic Games Store och ta Fortnite tillbaka till iOS i Europa. Framåt!”

DMA, liksom Apples medgivande att tillåta appbutiker från tredje part som Epic Games Store, innebär en betydande förändring av kontrollen inom den europeiska iOS-marknaden.

Den mest betydande omedelbara konsekvensen är att Fortnite nu kan göra comeback på iOS-enheter i Europa. Detta kan potentiellt rubba Apples hårda grepp om App Store och spelindustrin.

Fortnite

Fortnite is an online video game and game platform developed by Epic Games and released in 2017. (wikipedia)

Eva Enta

Hej, jag heter Eva, bara en vanlig gamer-tjej. Om jag inte spelar Fortnite eller League of Legends tittar jag förmodligen på någon Esports-turnering. Låt oss hålla spelandan vid liv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button