Dota 2Dota 2 Nyheter

I år är det premiär för en Dot A 2-serie i Qatar som omsätter flera miljoner dollar.

Dota 2 släpptes 2013 och är ett tävlingsinriktat onlinespel som utvecklats av Valve och är efterföljaren till den ursprungliga modden Defense of the Ancients för Warcraft III. I spelet ställs två lag med vardera fem spelare mot varandra. Spelarna kontrollerar unika karaktärer som kallas hjältar, var och en med distinkta förmågor och spelstilar. Målet är att samla erfarenhet och föremål för att stärka dessa hjältar och slutligen förstöra motståndarlagets Ancient, en viktig struktur i deras bas, för att säkra segern.

År 2024 kommer esportlandskapet att expandera avsevärt med introduktionen av en ny Dota 2-liga, ett samarbete mellan det peruanska produktionsbolaget ESB och Qatar Esports Federation (QESF). Detta partnerskap syftar till att fylla tomrummet efter Valves beslut att lägga ner Dota Pro Circuit och erbjuda en ny konkurrensplattform för spelet. Ligan kommer att innehålla tre offline-turneringar i två länder, med en betydande kombinerad prispott på 2,6 miljoner USD.

Det första evenemanget är planerat att äga rum från 3 till 14 april i Doha, Qatar. Detta följs av en turnering i Lima, Peru, från 22 juli till 4 augusti, och serien avslutas med ytterligare ett evenemang i Doha från 26 november till 6 december.

Var och en av dessa turneringar kommer att stå värd för 10 topplag från hela världen, vilket garanterar en verkligt internationell tävling.

Detta initiativ handlar inte bara om tävlingar med höga insatser utan syftar också till att främja tillväxt på gräsrotsnivå. ESB och QESF planerar att skapa en öppen krets och turneringar för amatörspelare, vilket bidrar till utvecklingen av Dota 2-communityn och esportscenen i stort.

Partnerskapet mellan ESB och QESF ses som en långsiktig investering i esportens framtid, med planer på att expandera till nya titlar under de kommande åren.

Beslutet att arrangera dessa turneringar kommer efter Valves tillkännagivande i september 2023 att Dota Pro Circuit skulle läggas ned på grund av dess negativa inverkan på ekosystemet.

Detta har öppnat upp för tredjepartsoperatörer som ESB och QESF, samt andra som ESL FACEIT Group, att kliva in och erbjuda alternativa konkurrensplattformar för Dota 2. Serien har fått stöd från betydande enheter, inklusive Qatars kungafamilj, liknande det stöd som ESL Pro Tour får från Saudi Public Investment Fund och Savvy Gaming Group.

Tillkännagivandet har dock väckt blandade reaktioner från Dota 2-communityn, där vissa fans har uttryckt oro över begränsningen till tio lag och andra har anklagat initiativet för att vara en handling av ”sporttvätt”. Sammanfattningsvis representerar ESB:s och QESF:s nya Dota 2-liga en betydande utveckling inom esportindustrin, med löften om tävlingar på hög nivå och möjligheter för gemenskapstillväxt. Den återspeglar den pågående utvecklingen av esport-ekosystemet i eran efter Dota Pro Circuit, och belyser potentialen för innovation och expansion i det konkurrenskraftiga spellandskapet.

Mikael Lodi

Hej, jag heter Mikael Lodi. Jag har spelat hela mitt liv, särskilt Dota 2, men jag älskar även CS och Overwatch. Esport har alltid fascinerat mig, och jag älskar att dela med mig av mina kunskaper till andra gamers. Låt oss hålla igång spelpratet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button