eSportseSports Nyheter

Street Fighter 6 gör sin debut i Esports World Cup

I en viktig utveckling för esportindustrin har Capcoms senaste iteration i den ikoniska fightingspelserien, Street Fighter 6, tillkännagivits som det senaste tillskottet till Esports World Cup (EWC), ett prestigefyllt esportsevenemang med flera titlar som stöds av den saudiarabiska regeringen. Tillkännagivandet, som gjordes via X (tidigare Twitter), har väckt både intresse och kontroverser inom spelvärlden.

Om Street Fighter 6

”Street Fighter 6” är ett fightingspel från 2023 som utvecklats och publicerats av Capcom och är det sjunde huvudspelet i Street Fighter-serien. Det har tre huvudsakliga spellägen: Fighting Ground, World Tour och Battle Hub, och introducerar ett nytt Drive Gauge-system för spelmekanik. Spelet har stöd för plattformsspel och rollback-netcode och erbjuder både singleplayer- och multiplayerupplevelser. Det släpptes för PlayStation 4, PlayStation 5, Windows och Xbox Series X/S den 2 juni 2023 och har hyllats av kritikerna för sitt spel, sin konststil och sina innovativa funktioner.

En ny utmanare går in

Street Fighter 6:s inträde i EWC innebär en betydande utökning av evenemangets tävlingsportfölj, som redan ståtar med högprofilerade titlar som StarCraft II, Dota 2, Overwatch 2, EA Sports FC och Counter-Strike 2. Denna utveckling är knappast förvånande för branschinsiders, med tanke på spelets deltagande i förra årets Gamers8, en saudiarabisk esportfestival som innehöll en svindlande kombinerad prispott på 45 miljoner dollar (~ 35,6 miljoner pund). Street Fighter är det första fightingspelet som finns med i EWC-uppställningen, även om Gamers8 inkluderade andra fightingspel som Tekken.

Prispotter och partnerskap

EWC har också tillkännagivit betydande prispotter för sina olika tävlingar. Mobile Legends Mid Season Cup, Honor of Kings Invitational Midseason och PUBG Mobile World Cup kommer alla att ha en prispott på 3 miljoner dollar (~ 2,4 miljoner pund). Dessutom har en Free Fire-turnering med en prispott på 1 miljon dollar (~792 100 pund) bekräftats för EWC. Dessa tillkännagivanden understryker evenemangets ambition att bli en viktig aktör på den globala esportscenen.

Oro för tvätt av esport

EWC, som tillkännagavs i oktober förra året av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman bin Abdulaziz, syftar till att bli en årlig esportfestival med flera titlar som organiseras av Esports World Cup Foundation, med sin första säsong som kommer att äga rum i Riyadh i sommar. Evenemangets band till den saudiarabiska regeringen har dock höjt ögonbrynen inom esportsamhället. Kritiker har anklagat Saudiarabien för att använda sitt engagemang i tävlingsspel som en form av ”esportswashing” – ett försök att distrahera från landets kontroversiella rekord när det gäller kvinnors rättigheter, HBTQ + -rättigheter och censur.

Blickar framåt

Trots dessa farhågor har EWC lyckats säkra flera högprofilerade partnerskap före sin första iteration. Sony har tecknat ett flerårigt partnerskap med evenemanget, och det saudiarabiska fastighetsprojektet Qiddiya har gått med på att bli den nya värden för EWC när dess konstruktion är klar. När evenemanget närmar sig väntar esportvärlden med spänning på att se hur Street Fighter 6:s debut och det bredare EWC-initiativet kommer att utvecklas mot en bakgrund av spänning och kontroverser.

Fler nyheter från Esports

Mikael Lodi

Hej, jag heter Mikael Lodi. Jag har spelat hela mitt liv, särskilt Dota 2, men jag älskar även CS och Overwatch. Esport har alltid fascinerat mig, och jag älskar att dela med mig av mina kunskaper till andra gamers. Låt oss hålla igång spelpratet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button