League of LegendsLeague of Legends Guider

7 tips för Top Lane för nybörjare i League of Legends

Top lane i League of Legends är en unik och utmanande roll som kräver en god förståelse för olika spelmekaniker.

Förstå din mästare och matchningar

Att fokusera på din mästares förmågor och hur den matchar andra mästare är ett bra ställe att börja på.

Mästarkunskap

Bekanta dig med de mästare du spelar. Förstå deras styrkor, svagheter och kraftspikar (när de är starkast under spelet). Garen, en stark Bruiser, rekommenderas för nybörjare på grund av hans okomplicerade kit och hållbarhet.

Matchningsmedvetenhet

Lär dig de vanliga matchningarna för din mästare. Att veta om du sannolikt kommer att vinna eller förlora en kamp kan diktera din spelstil för lane-fasen.

Mästerlig våghantering

Att kontrollera vågen är ett viktigt tips för varje roll i Summoner’s rift.

Vågkontroll

Att kontrollera minionvågor är avgörande i toppfältet. Lär dig att manipulera vågen till din fördel, oavsett om det är att frysa vågen nära ditt torn för att hålla dig säker från ganks eller driva den för att vandra eller återkalla säkert.

När du ska trycka eller frysa

Tryck på vågen när du vill återkalla, hjälpa ditt lag med ett mål eller göra ett teleporteringsspel någon annanstans. Frys vågen när du ligger före för att neka din motståndare farm och hålla dig säker från ganks.

Warding och visionkontroll

Vision vinner spel. Det är så enkelt. Om du vet vad fiendens lag planerar är det lättare för dig att motverka det och hålla dig säker i körfältet.

Vård

Håll alltid avdelningar uppe i nyckelområden som flodborsten och tri-borsten. Detta hjälper dig att upptäcka inkommande ganks och behålla kontrollen över din körfält.

Visionskontroll

Använd Control Wards och Scryer’s Bloom (när det finns tillgängligt) för att rensa fiendens synfält, vilket säkerställer att du har övertaget i lane och kan spela utan att fienden vet om det.

Handel och slagsmål i lane

Att kasta slag effektivt är mycket viktigt för att hålla sig frisk i lane och stanna kvar längre på kartan.

Handla

Lär dig när och hur du kan handla effektivt med din motståndare. Detta innebär att du måste förstå din mästares förmågor jämfört med din motståndares. Engagera dig när fienden använder en nyckelförmåga på minions eller när de är dåligt placerade.

Minion Aggro

Var uppmärksam på minionskador i tidiga affärer, eftersom det kan påverka resultatet av tidiga slagsmål avsevärt.

Map Awareness och användning av teleportering

Oavsett vilken roll du spelar är kartmedvetenhet nyckeln. För att vara på rätt plats vid rätt tidpunkt krävs viss övning och förståelse för spelet.

Kartmedvetenhet

Håll ett öga på minimap för att spåra fiendens jungler och mid laner. Att veta var fienden är kan hindra dig från att bli gankad och dödad.

Teleport Spelar

Använd din Teleport-trollformel inte bara för att återvända till lane utan också för att påverka andra delar av kartan. Leta efter möjligheter att hjälpa ditt team att säkra mål eller vinna slagsmål i andra banor.

Anpassa Build och Playstyle baserat på spelet

En bra spelare i League of Legends anpassar sig till spelet, till motståndaren och vad som krävs av honom av sitt lag. Du kan behöva ändra din typiska bruiser-byggnad om ditt lag behöver en biffig frontlinje för att suga upp skadan och försumma split-pushing för att gruppera upp med dina lagkamrater.

Du kan också kolla vår guide för att hitta de bästa mästarna som vi rekommenderar för Top Lane här:

Itemisering

Anpassa din build baserat på ditt lags behov och fiendelagets sammansättning. Om du är framåt kan du bygga mer skada; om du är bakom, överväga mer defensiva föremål för att förbli användbara.

Justeringar av spelstil

Om du förlorar banan, fokusera på att odla på ett säkert sätt och leta efter möjligheter att stödja ditt lag genom wards, Teleport-spel eller säkra mål.

Övning och granskning

Övning ger färdighet. Lär dig av dina misstag och granska några av dina spel, som inte gick som planerat. Att öka ditt beslutsfattande, utvärdera situationer ordentligt och ta beräknade risker tar lite tid.

Kontinuerlig inlärning

Top lane har en brant inlärningskurva. Att regelbundet öva och granska dina spel för att förstå dina misstag och framgångar kommer att hjälpa dig att förbättra ditt spel.

Resursutnyttjande

Använd resurser som coachingwebbplatser, spelrecensioner med hög ELO och specifika mästarguider för att fördjupa din förståelse och skicklighet.

Vanliga misstag att undvika som en Top Laner i League of Legends

Som en topplaner i League of Legends är det viktigt att undvika vanliga misstag för att förbättra ditt spel och klättra i rankningarna. Här är några av de vanligaste misstagen som topplaners bör vara medvetna om och sträva efter att undvika:

Dålig våghantering

Att hantera minionvågor effektivt är en grundläggande färdighet för topplaners. Dålig våghantering kan leda till missade möjligheter för jordbruk, vilket gör dig sårbar för ganks eller förlorar tryck på kartan.

Negligering av farmning

Att säkra sista träffarna på minions (CS) är viktigt för att bygga din mästares styrka. Många spelare fokuserar för mycket på handel eller roaming och försummar sin gård, vilket leder till ett betydande guld- och erfarenhetsunderskott.

Detta underskott kan leda till en dåligt utrustad tank för mitten till sent spel där laning ersätts med lagstrider och skärmytslingar.

Dåliga back-tider

Att återkalla vid fel tidpunkt kan kosta dig värdefulla minions, erfarenhet och till och med din turret. Det är viktigt att återkalla när det inte kommer att kosta dig för mycket när det gäller banans tryck eller mål.

Overstaying efter en kill

Att få en kill i lane kan ge dig en falsk känsla av säkerhet, vilket leder till att du stannar kvar med låg hälsa eller mana. Detta gör dig till ett enkelt mål för fiendens djungler eller mid laner.

Kör olämpliga byggnader

Att använda suboptimala föremålsbyggnader eller runuppsättningar kan försvaga din mästare avsevärt. Det är viktigt att anpassa din byggnad baserat på spelets tillstånd, dina motståndare och ditt lags sammansättning.

Spela runt förlorande banor

Att försöka hjälpa ett betydligt förlorande körfält kan ofta leda till ytterligare förluster. Det är vanligtvis bättre att fokusera på vinnande eller till och med banor där din inverkan kan leda till mål eller lagfördelar.

Bra Roam-tidtabeller

Roaming vid fel tidpunkt kan leda till missad farm, förlorade torn eller misslyckade ganks. Se till att din bana är i ett bra tillstånd innan du roaming och kommunicera med ditt team.

Att inte ducka tillräckligt

Ibland kan mästarvalsfasen indikera en sannolik förlust på grund av lagets sammansättning eller spelarnas beteende. Att använda ditt dodge-alternativ strategiskt kan rädda dig från frustrerande och ovinnbara spel.

Bristande kartmedvetenhet

Att inte hålla ett öga på minimap kan leda till missade möjligheter att hjälpa ditt team eller bli offer för ganks. Att regelbundet kontrollera minimap och avvärja viktiga områden kan förhindra onödiga dödsfall och förbättra din övergripande inverkan på spelet.

Känner inte till din mästare

Att spela mästare som du inte känner till kan leda till dålig prestanda. Håll dig till mästare som du känner väl, särskilt i rankade spel, för att säkerställa att du kan bidra effektivt till ditt lags framgång.

Om du vill kolla fler mästare för nybörjare kan du kolla vår guide här.

Slutsats

Att behärska toppfältet i League of Legends kräver ett tillvägagångssätt som omfattar mästarförståelse, våghantering, visionskontroll, handelsförmåga, kartmedvetenhet, anpassningsförmåga och kontinuerlig förbättring.

Genom att bekanta dig med din mästares styrkor, svagheter och matchningar kan du navigera i banans komplexitet mer effektivt. Att förstå våghanteringstekniker, som att frysa och pusha, är viktigt för att kontrollera spelets tempo och maximera din inverkan.

Att undvika vanliga misstag som dålig våghantering, försummelse av farming, dåliga recall-tider och att spela runt förlorande banor är avgörande för att upprätthålla konsekvens och påverkan i dina spel.

Genom att använda resurser och aktivt söka förbättring kommer du att bli bättre, glöm inte att det tar tid att bli starkare som allt annat.

Eva Enta

Hej, jag heter Eva, bara en vanlig gamer-tjej. Om jag inte spelar Fortnite eller League of Legends tittar jag förmodligen på någon Esports-turnering. Låt oss hålla spelandan vid liv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button