League of LegendsLeague of Legends Nyheter

Riot har som mål att förbättra den finansiella bärkraften för LoL esports genom att anta strategier från VCT-modellen.

I ett banbrytande tillkännagivande som lovar att omforma landskapet för professionell League of Legends (LoL) esport, har Riot Games presenterat en ny affärsmodell som syftar till att säkerställa långsiktig hållbarhet och finansiell stabilitet för sina tier-one-ligor globalt. Detta strategiska skifte, inspirerat av den framgångsrika implementeringen inom Valorant Champions Tour (VCT), syftar till att ge mer förutsägbara inkomstströmmar för lag och främja ett hälsosammare ekosystem för alla inblandade intressenter.

John Needham*, Riot Games President of Esports, beskriver den nya modellen i detalj i ett blogginlägg och betonar behovet av anpassning som svar på den föränderliga dynamiken i esportindustrin. De traditionella mekanismerna för intäktsdelning, där lagen betalade stora summor för att delta och var starkt beroende av sponsorintäkter, kommer att ersättas av ett mer stabilt och rättvist system.

Enligt den tidigare modellen var lag i officiella ligor som LCS skyldiga att betala cirka 10 miljoner dollar för deltagarrättigheter, med intäkter som främst genererades från sponsring. Detta system har dock visat sig ha sina begränsningar, och många lag har haft ekonomiska svårigheter på grund av långsam intäktstillväxt och minskande kassareserver. Needham erkände dessa utmaningar och konstaterade att den nya modellen representerar ”den starkaste vägen framåt” för branschen.

Den förnyade affärsmodellen kommer att behålla platserna för lag i LCK, LCS och LEC, medan Riot arbetar nära med LPL för att skräddarsy modellen för dess unika marknad. Fokus kommer att flyttas från sponsorberoende till försäljning av digitalt innehåll, ett drag som lovar att låsa upp nya intäktsmöjligheter och säkerställa stabila inkomstströmmar för lagen.

En viktig komponent i den nya modellen är införandet av en Global Revenue Pool (GRP), som kommer att distribuera intäkter genom tre huvudkanaler: allmänna andelar, tävlingsandelar och fandom-andelar. Detta tillvägagångssätt syftar till att belöna lag inte bara för deras konkurrensprestanda utan också för deras ansträngningar att bygga starka fanbaser och bidra till den övergripande tillväxten av LoL esports ekosystem.

Needhams tillkännagivande kommer efter ett rekordår för LEC när det gäller antalet tittare och mitt i diskussionerna om esportens framtid. Trots de senaste utmaningarna, inklusive personalnedskärningar i hela branschen, understryker Riots åtagande att anpassa och förnya sin affärsmodell sitt förtroende för LoL-esportens bestående attraktionskraft och potential.

När den nya modellen rullas ut kan både fans och intressenter se fram emot en mer hållbar och spännande framtid för League of Legends esport. Med ett ökat utbud av digitalt innehåll och ett mer rättvist system för intäktsdelning skapar Riot Games förutsättningar för nästa kapitel i utvecklingen av professionell gaming.


*John Needham är President of Esports på Riot Games, en roll där han övervakar den globala esportverksamheten för flera av företagets största titlar, inklusive League of Legends Esports, VALORANT Champions Tour och Wild Rift Esports. Med över 20 års erfarenhet av spelbranschen har Needham varit avgörande för att forma Riot Games vision och strategi för esport, med fokus på att skapa ett hållbart och blomstrande ekosystem för både lag, spelare och fans. Under hans ledning har Riot Games åtagit sig att bygga framtidens sport och utnyttja företagets populära titlar för att engagera en ung, uppkopplad och socialt aktiv publik. Needhams insatser har varit inriktade på att förbättra esportupplevelsen genom innovationer som virtuella biljettsystem och säkerställa esportens ekonomiska bärkraft som verksamhet, även bland utmaningar som ekonomisk osäkerhet och behovet för esportorganisationer att säkra sponsorer och investerare.

Eva Enta

Hej, jag heter Eva, bara en vanlig gamer-tjej. Om jag inte spelar Fortnite eller League of Legends tittar jag förmodligen på någon Esports-turnering. Låt oss hålla spelandan vid liv!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Back to top button